Lexington residence

ZeroEnergy Design (ZED) has designed this 4,400 square foot contemporary house with 4 bedrooms for a progressive family in Lexington, Maryland. The project includes an open concept living, indoor and outdoor dining areas, expensive glass, two private decks, daylit basement and aging in place suite. This very modern home is the best example that innovative designs go beautifully with functional ECO features.

1

The residence was placed in the center of a green oasis as to create an intimate and private setting for its owners. The distance between the house and the road or neighbors is ideal, plus its orientation offers delightful sunsets on the back terrace. The living space is elevated for maintaining a connection between the outdoor and indoor space. Admiring the yard is a real pleasure due to the large glass walls that offer a panoramic view of the surrounding trees and natural landscape.

 

At the outside, the house was finished with materials such as ship lapped wooden siding, with stucco and fiber cement. The elegant and contemporary outer gray look is complemented by a straight rooftop that hides its solar panels placed above. The functionality of this building goes even further with the gutter and drainage system that directs rainwater into an irrigations cistern.

 

The kitchen is placed between the outdoor and indoor dining areas. These two spaces are connected by a sliding door. To offer a pleasant shade during the warm season, a retractable awning has been included. Right next to the dining areas there is the living area where you can feast your eyes with the gorgeous view provided by the corner wall of glass.

2

On the first level there is a suite designed for guests. Here, they can enjoy their own private outdoor space due to the patio on the north side of the house. On the second level there is the master suite which opens to a very creative and practical outdoor private roof deck.

3

The house features a wide open interior stair that has glass panels. This leads from the well-insulated basement to the top level. The surprise of this project comes from the inferior level- the basement- which is a space intended for play and relaxation. This has easy access and enjoys natural light. Besides the open stairwell, there is a high performance Passive House (PHI) certified skylight that allows light to the north side of the area. For the south side of the area there is a roof hatch that admits light and access from the deck.

 

One of the most unique details of this architectural project is its low energy conception which has been reduced by using high efficiency mechanical systems and high performance building envelope. The doors and windows are constructed from high performance triple panned glass that features thermally broken aluminum frames. Clean energy production is ensured by the rooftop electric system. Compared to any house that was constructed by using code requirements, this Lexington residence consumes only 15% of the energy.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *